Dnes a zajtra prebieha „Jarmok na 49. rovnobežke“

13.08.2009 Prešov

Druhý ročník augustovej prehliadky ľudových remesiel s názvom „Jarmok na 49. rovnobežke“, ktorý organizuje Park kultúry a oddychu v Prešove, prebieha v centre mesta pred radnicou počas štvrtku a piatku 13. -14.8.2009.
Okrem predajcov drevených, hlinených, slamených či kožušinových ľudovoumeleckých výrobkov sa zajtra na jarmoku objaví i razič mincí. Svoj stánok tam už dnes má aj združenie Magis, ktoré chce predajom darčekových predmetov pomôcť ľuďom v núdzi.

Dnes a zajtra vás v centre Prešova prekvapia umeleckí remeselníci. Počas piatku by sa mal na pešej zóne dokonca predstaviť aj razič originálnych prešovských mincí – umelec, ktorý bude predvádzať razenie mincí s motívom Prešova a záujemcom dokonca ponúkne možnosť vyraziť si takúto mincu vlastnoručne.
„Obnovujeme tradíciu, ktorá má korene ešte kedysi v 13. storočí. Práve vtedy totiž mesto Prešov dostalo od kráľa výsadu organizovať takéto jarmočné trhy, “ vysvetľuje organizátor podujatia, Jozef Kačala z prešovského Parku kultúry a oddychu.
Špeciálny stánok má na jarmoku aj občianske združenie MAGIS, ktoré sa stará o ľudí v núdzi. Práve výťažok z predaja drobných vlastnoručne vyrobených darčekových predmetov pôjde na pomoc sociálne odkázaným občanom. „Na výrobkoch nemáme cenovky. Ponúkame ich za dobrovoľný príspevok, “ hovorí sestra Maristela Káčová z OZ Magis. „Naše zruženie sa volá Magis, čo znamená „viac“. Chceme urobiť viac pre ľudí, ktorí sú opustení, pre ženy, ktoré prišli o domov a musia sa starať o svoje deti. Príspevkom, ktorý dobrodinci venujú ako cenu za predmet, ktorý si vyberú z nášho stánku, sa budeme snažiť vykryť základné potreby pre ľudí, o ktorých sa staráme – jedlo, nájomné, inkaso a ďalšie nevyhnutné veci. “
Remeselníci a predajcovia jarmočného občerstvenia budú ponúkať svoj tovar aj počas celého zajtrajška.
Katarína Pirohová,
hovorkyňa primátora mesta
 

Vyberte región